CAT | ESP

Qui som?

ANA CASAL (1978, Barcelona)
dotzemicres_bio_anna_casal_

Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona (UB) i Diplomada en Conservació i Restauració Pictòrica per l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya (ESCRBC), em dedico, desde fa deu anys, de manera professional a la conservació del Patrimoni Cultural.

Becada per la Universitat de Barcelona a Bologna, pel Ministeri d’Afers exteriors (MAE-AECI) a l’Accademia di Spagna a Roma, pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) i pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), he treballat en diferents centres com l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), la Casa Museu Gaudí, la Fundació AGBAR i la Fundació “la Caixa” (Caixaforum), on col•labora com freelance.

Al món de la conservació i els museus, he desenvolupat projectes de documentació, catalogació, registre, conservació preventiva i restauració de patrimoni artístic i industrial, acumulant experiència museogràfica i domini de programes informàtics de gestió de col•leccions tals com MuseumPlus i l’americà The Museum System.

Col•laborant amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, he treballat en diferents obres de conservació-restauració de teles de gran format, escultura policromada, pintura mural, escultura en pedra i retaules (com el Retaule Major de Sant Sadurní de la Roca del Vallès); formant part d’un equip o dirigint el meu propi equip de treball.

Pel que es refereix a la meva activitat com a emprenedora, recentment he creat juntament amb altres col•legues l’empresa C Conservació de Patrimoni, dedicada a la conservació de patrimoni industrial, científic i tecnològic, que col•labora directament amb el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

En aquest últim trajecte de la meva carrera com freelance, he establert una forta relació amb la Fundació “la Caixa” (Caixaforum), especialitzant-me en la conservació i restauració de la col·lecció d’Art Contemporani, col•laborant en el muntatge d’exposicions com El Mirall Invertit: Art de les col•leccions de la Fundació “la Caixa” i el MACBA (Museu Guggenheim Bilbao), Cartografies Contemporànies: Dibuixant el pensament (Caixaforum Barcelona-Madrid), Espanya Oculta: Fotografies de Cristina García Rodero, Ángel Ferrant: entre el dibuix i l’escultura, Zones de risc: Obres singulars de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació “la Caixa”, etc. Així mateix també he exercit com a correu per a exposicions de caràcter itinerant en altres museus.

Paral·lelament, estic compromesa amb la meva professió participant en cursos, seminaris i congressos i sóc membre de l’associació Conservadors-Restauradors Associats de Catalunya.

 

MARTA BOSCH (1973, Barcelona)
dotzemicres_bio_marta_bosch_

Sóc llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i Diplomada en Conservació i Restauració de Béns Culturals per l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. Tinc una àmplia experiència al món de l’art ja sigui com restauradora, guia de museus, professora de manualitats o treballant en institucions culturals on hi col•laboro estretament com freelance.

Regularment participo en cursos i seminaris que em permeten estar en constant reciclatge i aprendre de forma continuada. Participo en tallers no relacionats estrictament amb la conservació-restauració però que em poden aportar també coneixements interessants: Cursos de fotografia, de manualitats i de coneixement de nous materials artístics. Durant dos anys vaig formar part de la junta de l’ARCC (Associació de Restauradors i Conservadors de Catalunya) com a vice-presidenta.

Dels anys 2006-2007 el CRBMC (Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya) em va atorgar la Beca en Restauració de Béns Artístics mobles i des de llavors hi col·laboro restaurant obres de gran format sobre tela, escultura policromada (retaules) i pintura mural, formant un grup de treball propi.

En el plànol del treball amb nens i joves he col·laborat com a professora de manualitats (Escola Traç, Barcelona), he treballat com a guia d’exposicions (MNAC, Palau Macaya) i he impartit classes monogràfiques a nens d’educació infantil (Escola Sagrada Família). Al món dels museus he treballat com restauradora (Museu de Montserrat, taller particular Samuel Mestre, Caixafòrum, Museu de Granollers.) fent informes per a exposicions, com a conservadora de col·leccions o per a empreses especialitzades en transport d’obres d’art (TTI)

En aquests últims anys estic col·laborant amb la Fundació La Caixa i el Museu de Granollers al mateix temps que he iniciat, juntament amb Ana Casal, la nova etapa de dotzemicres. Ens hem traslladat a un nou espai, més ampli, més pràctic i compartit amb professionals d’altres disciplines que ens permeten tenir una visió més àmplia de la nostra feina.